събота, 12 октомври 2013 г.

Баница с праз и сирене

Наскоро трябваше да приготвя нещо за изпът за група от около 40 човека. Исках да направя нещо сладко и нещо солено. Идеята за сладичкото дойде веднага-брауни. Когато споделих,че искам да правя брауни, отговорът, който получих беше-цитирам "Баба ти само брауни е яла, я направи една баница с праз" :D Речено-сторено. И брауни, и баница имаше. :)


 


Необходими продукти:

1 пак. кори за баница /500 грама/
350-400 гр. сирене
1 ч.ч кисело мляко
3 яйца
1 ч.л сода за хляб
3 стръка праз
олио за намазване на корите





Начин на приготвяне:

Нарежете праза на ситно и го задушете в олио. Ако е необходимо, добавете малко вода. При праза добавете малко сол и черен пипер,аз лично добавих също и соев сос и домашна шарена сол. Оставете да изстине, а през това време натрошете сиренето и разбийте яйцата. Добавете содата към млякото и оставете да шупне. Смесете праза, разбитите яйца и киселото мляко-това е плънката. Следва оформянето на баницата. Взима се кора и се маже с олио, слага се втора и тя се намазнява, отгоре се поръсва с плънката и се навива на руло. Реди се в предварително намаслена правоъгълна тава с лист хартия за печене отдолу. Процедурата се повтаря до свършване на корите. След подреждането, разрежете на парчета. Отгоре полейте с няколко капки олио и се сложете бучици масло. Печете на умерена фурна до зачервявяне.След изваждане залейте с 1/2 ч.ч. вода и покрийте с кърпа. Оставете да почине и след това нападайте :D





P.S. Корите, които използвах са селски кори на Белла.


2 коментара:

  1. Я поясни тая хватка с водата - топла ли да е, студена ли да е, как я разпределяш равномерно по баницата... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Налива се 1/2 ч.ч. вода. Може даже да се изплакне съсът, в който е приготвена плънката и просто се илива върху топлата баница. Може да се ръководим от основното правило за сиропиране топла баница-студен сироп и обратното. Дано е станало ясно. :)

      Изтриване