събота, 12 октомври 2013 г.

Питката на баба

"Детство мое, реално и вълшебно,
детство мое, така си ми потребно....
Пак с пипер да поръся филия
от хляба чер. "

Какво е първото нещо, което ви изниква като чуете детство? Освен ожулените колене, неспирните игри и детския глъч в махалата....? Гозбите на баба, разбира се! Никога няма да забравя как баба ме гонеше по улицата с филията с домашна лютеница, как в студените зимни дни се събуждах от аромата на топлата баница, как отивах прималяла от глад и баба винаги имаше с какво да ме нагости-за секунди спретваше нещо. Тези гозби винаги ще бъдат еталон за вкус и нищо не може да се сравни с тях. Това е вкусът на детството!

Винаги на празници тази питка присъства на нашата трапеза. Най-вкусната питка, уверявам ви!

Необходими продукти:


2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 пакет суха мая (1/2 кубче прясна)
4с.л. захар
4с.л. олио
4 с.л. кисело мляко или 1 ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
400 гр вода
около 1 кг брашно
масло за намазване (меко)






Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко ( ако използвате кисело- в около 150 мл от предвидената в рецептата вода ) заедно с чаена лъжица захар и щипка сол. Оставя се да шупне. През това време се пресява брашното. В купа се разбиват яйцата със захарта и олиото, добавя се водата/ млякото (шупнало). В брашното се прави кладенче и се изспива яйчната смес. Омесва се меко тесто, покрива се с фолио и се оставя да удвои обема си. След като втаса следва офомлението. Моята баба оформя питката така:дели на 3 топки, разточва, маже всяка кора с масло, навива на руло, плете и се навива на кравай. Маже с жълтъка, ръси със захар, оставя да втаса, докато изпълни тавата и пече в умерена фурна.
На снимките аз съм оформила питката по идея от тук:  http://pep-4o.blogspot.com/2013/05/blog-post_20.html











Няма коментари:

Публикуване на коментар