неделя, 30 юни 2013 г.

Началото :) Торта "Ягодово вълшебство"


Здравейте на всички! Много отдавна се канех да си направя собствен кулинарен блог, но все не намирах време и най-вече смелост и увереност, за да го направя. Ето, че настъпи денят и за това мое начинание. Исках да поставя началото му на Петровден, скъп за нашето семейство празник, но покрай многото приготовления, не ми остана време. Явно така е билo писано...Днес е денят!
 Мисля да започна с публикуването на една рецепта за торта, която научих преди време. Тя присъства на много от нашите празници и украси трапезата ни за 50-годишния юбилей на баща ми. Надявам се да ви хареса. ( Мисля да спирам, че се поувлякох :D)  

Сега по същество:

           

                                          Торта "Ягодово вълшебство"


Необходими продукти:

за блатовете:                                                      за крема:
7 жълтъка                                                           3 кутии филаделфия
щипка сол                                                           ягоди (около 250-300 гр)
100 гр. захар                                                       течна сметана- 250 мл
1 п. ванилова захар                                            течен шоколад
2 ч.л. лимонов сок

7 белтъка
100 гр. захар
200 гр. брашно



Отделят се жълтъците от белтъците на 7 яйца. Жълтъците се смесват с щипка сол, захарта, лимоновия сок и ваниловата захар. Разбиват се до побеляване. Отделно се разбиват белтъците със захарта и щипка сол до твърд сняг. Внимателно се прибавят към жълтъчената смес и се добавя постепенно брашното, като се внимава да не спаднат белтъците.
От тази смес излизат 3 блата ( форма - 26 см), които се пекат на умерена фурна до златисто. Докато изстинат блатовете, се приготвя кремът. Разбива се филаделфията с по 4 с.л. захар на кутия сирене. Разбива се и сметаната, прибавят се ягодите, нарязани на парченца и няколко лъжици течен шоколад. Сглобява се тортата-ред блат, ред крем. Най-отгоре се измазва с крема и се декорира по желание.



 * Тази торта тук е направена в двойна доза и правоъгълна форма.
* Декорацията не съм я описала, но ще кажа накратко - залях тортата с шоколадов ганаш и подредих ягоди. Бордът направих от разтопен шоколад, поставен в пош, шпризовах на хартия за печене във формата на мрежа. Оставих да стегне за няколко минути във фризера и залепих за тортата.
* Оставих няколко ягоди цели, които потопих в бял шоколад и украсих с черен.




Ето я и в кръгла форма:


Да ви е сладко! Все пак забраненото е най-сладко! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар