Сигурно това е поредната рецепта, която попада в категорията "на баба". Предполагам, не се учудвате, защото както при мен, така и при повечето от Вас, баба е еталон за вкусна манджа. Няма питка, погача, козунак или друго тестено изделие, което да ѝ не се получи перфектно. Този козунак е без грешка, става пухкав и на конци-няма какво да му объркате. Рецептата е изпитана във времето и изпод сръчните ръце на моята баба.
Необходими продукти:
200 мл пр мляко
5-6 яйца
1 жълтък за намазване (отделя се предварително)
1 ч.ч захар (250 гр.)
1 ч.ч мазнина (мас, масло,олио)
1 пакет суа мая/ ½ кубче прясна
щипка сол
1 ванилия
лимонова кора+ малко сок
1 с.л ром
1/2 пакет локум
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява много добре, дори няколко пъти, за да "влезне" въздух. Млякото се затопля леко и маята се разтваря в него с една супена лъжица захар, за да се подхрани. Оставя се да шупне. От яйцата се отделя един жълтък за намазване, останалите се разбиват докато се стопи захарта, добавя се и щипка сол. Настъргва се лимоновата кора и се изстисква сока на 1/2 лимон.
Няма коментари:
Публикуване на коментар