неделя, 27 април 2014 г.

Козунак с локум




Сигурно това е поредната рецепта, която попада в категорията "на баба". Предполагам, не се учудвате, защото както при мен, така и при повечето от Вас, баба е еталон за вкусна манджа. Няма питка, погача, козунак или друго тестено изделие, което да ѝ не се получи перфектно.  Този козунак е без грешка, става пухкав и на конци-няма какво да му объркате. Рецептата е изпитана във времето и изпод сръчните ръце на моята баба.





Необходими продукти:
1кг брашно
200 мл пр мляко                                                                           

5-6 яйца
1 жълтък за намазване (отделя се предварително)
1 ч.ч захар (250 гр.)
1 ч.ч мазнина  (мас, масло,олио)
1 пакет суа мая/ ½ кубче прясна
щипка сол 

1 ванилия
лимонова кора+ малко сок
1 с.л ром
1/2 пакет локум

 

 Начин на приготвяне:
Брашното се пресява много добре, дори няколко пъти, за да "влезне" въздух. Млякото се затопля леко и маята се разтваря в него с една супена лъжица захар, за да се подхрани. Оставя се да шупне. От яйцата се отделя един жълтък за намазване, останалите се разбиват докато се стопи захарта, добавя се и щипка сол. Настъргва се лимоновата кора и се изстисква сока на 1/2 лимон.

 В брашното се прави кладенче и се добавя яйчената смес, ванилията, маята, лимона, разтопената мазнина (аз ползвам смесмас:масло- 1:1) и рома. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След като удвои обема си, се доизмесва хубаво с малко олио и се започва с оформянето. Аз лично оформям на плитка и слагам парченца локум вътре. Пече се в предварително загрята фурна до готовност.
































Няма коментари:

Публикуване на коментар