събота, 10 май 2014 г.

Торта "Наполеон"


Явно на моя блог му върви на торти и сладки неща, въпреки че вкъщи не се хранят само с десрти ( ако зависеше от тях, щеше да е така :D). Станах член на групата "Домашни вкусотии" и не спирам да се вдъхновявам от таланта и уменията на дамите и господата ( да не ги пропуснем :) ). Когато някой публикува снимка на нещо, почти цялата група лудва по него и после само снимки на това. Така беше с "Умния сладкиш" (който така и не успях да направя), след това и с "Наполеон". Видях доста интерпретации и снимките не спираха да валят-лесен, труден. За човек, спазващ хранителен режим беше убийствено. Останаха няколко рецепти да отлежават и да чакат своето изпълнение. Ето,че дойде моментът и  за моята интерпретация!




Необходими продукти:
1 пакет (800 г) бутер тесто
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар
125 г масло+3 с.л. захар
3 яйца
500 мл сладкарска сметана
5 с. л. брашно
1 нишесте ванилия
4 ванилии
                     












Размразява се  тестото и се изрязазват кръгове с дъното на тортена форма с диаметър 26 см. При печенето тестото се издува и леко губи от ширината си, за сметка на височината.Надупчват се с вилица и се пекат в предварително загрята на 200 °C до златисто заедно със изрезките, които се ползват за украса на тортата. Оставят се да се охладят добре. През това време се приготвя крема. Разбиват се  яйцата със захарта, нишестето,брашното и двете ванилии. Добавя се 100 мл от сметаната, за да се разбие добре сместа. Затопля се млякото в млековарка и на тънка струя се добавя яйчената смес, бърка се до сгъстяване. (Умишлено добавих и брашно, защото исках да стане много гъст крем.) Охлажда се добре.

Пакетчето масло се разбива със захарта на пухкав крем и се добавя охладеният яйчен крем, разбива се до хомогенна смес. Сметаната се разбива на сняг с останалите 2 ванилии и се прибавя към сместа. Кремът е готов. Изпечените кръгове се разполовяват, става много лесно. Така се получават 4 блата. Тортата се сглобява в тортена форма с диаметър 22 см. Редува се блат,крем и се завършва с крем, като се отделя малка част за доизмазване. Оставя се за една нощ в хладилник да стегне и след това се отделя от ринга. Измазва се с останалия крем и се поръсва с начупените изрезки.








Накрая се нападааааааааааааааааа! :))))))))))))))

2 коментара: