събота, 12 октомври 2013 г.

Баница с праз и сирене

Наскоро трябваше да приготвя нещо за изпът за група от около 40 човека. Исках да направя нещо сладко и нещо солено. Идеята за сладичкото дойде веднага-брауни. Когато споделих,че искам да правя брауни, отговорът, който получих беше-цитирам "Баба ти само брауни е яла, я направи една баница с праз" :D Речено-сторено. И брауни, и баница имаше. :)


 


Необходими продукти:

1 пак. кори за баница /500 грама/
350-400 гр. сирене
1 ч.ч кисело мляко
3 яйца
1 ч.л сода за хляб
3 стръка праз
олио за намазване на корите





Начин на приготвяне:

Нарежете праза на ситно и го задушете в олио. Ако е необходимо, добавете малко вода. При праза добавете малко сол и черен пипер,аз лично добавих също и соев сос и домашна шарена сол. Оставете да изстине, а през това време натрошете сиренето и разбийте яйцата. Добавете содата към млякото и оставете да шупне. Смесете праза, разбитите яйца и киселото мляко-това е плънката. Следва оформянето на баницата. Взима се кора и се маже с олио, слага се втора и тя се намазнява, отгоре се поръсва с плънката и се навива на руло. Реди се в предварително намаслена правоъгълна тава с лист хартия за печене отдолу. Процедурата се повтаря до свършване на корите. След подреждането, разрежете на парчета. Отгоре полейте с няколко капки олио и се сложете бучици масло. Печете на умерена фурна до зачервявяне.След изваждане залейте с 1/2 ч.ч. вода и покрийте с кърпа. Оставете да почине и след това нападайте :D





P.S. Корите, които използвах са селски кори на Белла.


Питката на баба

"Детство мое, реално и вълшебно,
детство мое, така си ми потребно....
Пак с пипер да поръся филия
от хляба чер. "

Какво е първото нещо, което ви изниква като чуете детство? Освен ожулените колене, неспирните игри и детския глъч в махалата....? Гозбите на баба, разбира се! Никога няма да забравя как баба ме гонеше по улицата с филията с домашна лютеница, как в студените зимни дни се събуждах от аромата на топлата баница, как отивах прималяла от глад и баба винаги имаше с какво да ме нагости-за секунди спретваше нещо. Тези гозби винаги ще бъдат еталон за вкус и нищо не може да се сравни с тях. Това е вкусът на детството!

Винаги на празници тази питка присъства на нашата трапеза. Най-вкусната питка, уверявам ви!

Необходими продукти:


2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 пакет суха мая (1/2 кубче прясна)
4с.л. захар
4с.л. олио
4 с.л. кисело мляко или 1 ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
400 гр вода
около 1 кг брашно
масло за намазване (меко)






Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко ( ако използвате кисело- в около 150 мл от предвидената в рецептата вода ) заедно с чаена лъжица захар и щипка сол. Оставя се да шупне. През това време се пресява брашното. В купа се разбиват яйцата със захарта и олиото, добавя се водата/ млякото (шупнало). В брашното се прави кладенче и се изспива яйчната смес. Омесва се меко тесто, покрива се с фолио и се оставя да удвои обема си. След като втаса следва офомлението. Моята баба оформя питката така:дели на 3 топки, разточва, маже всяка кора с масло, навива на руло, плете и се навива на кравай. Маже с жълтъка, ръси със захар, оставя да втаса, докато изпълни тавата и пече в умерена фурна.
На снимките аз съм оформила питката по идея от тук:  http://pep-4o.blogspot.com/2013/05/blog-post_20.html











петък, 11 октомври 2013 г.

"Златни" картофки със сметана





Необходими продукти:

15 средни картофа
200 гр маслини
250 гр шунка
200 мл сметана
7-8 кисели краставички
200 гр кашкавал
Подправки според предпочитанията- Аз добавих сол, черен пипер, соев сос, пресен босилек.


Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, почистват и се сваряват с обелките. Оставят се да поизстинат, обелват се и  се режат на не много тънки шайби. Шунката и киселите краставички се  режат на кубчета. Нарязаните картофи се подреждат в предварително намазнена тава. Сметаната се разрежда с малко вода и се картофите заливат. Добавят се нарязаните продукти и маслините (аз бях избрала маслини без костилка). Добавят се подправките. (Тук е времето да споделя и едно прегрешение :D , добавих и едно кубче бульон "Телешки ребърца".) Поръсва се с настъргания кашкавал, наръсва се с няколко бучици масло и се пече до златисто. Сервира се топло с чаша изстудено вино.... и добра компания! :)