понеделник, 3 ноември 2014 г.

Една по-различна пица



Тази идея ми даде една моя колежка от Словакия. Тя дори не знаеше как да нарече своето произведение и ми каза просто "pizza bread". Класическо тесто за пица, плънка по желание, само оформянето е по-различно от традиционното.

За тестото:                                                                                    За плънката:
2 ч.ч. прясно мляко                                                                       500 мл доматен сок
1/2 ч.ч. олио                                                                                   2-3 скилидки чесън
1 пакетче суха мая                                                                        босилек
4 и 1/2 ч.ч. брашно                                                                        сол на вкус
1 ч.л. сол                                                                                        1 ч.л. захар
1 ч.л. захар за подхранване на маята                                          2 с.л. зехтин
босилек(нарязан се слага в тестото)                                          колбас
                                                                                                       кисели краставички
                                                                                                       сурова чушка
                                                                                                       кашкавал




Млякото се затопля и се слага захарта, солта и маята. Добавя се малко брашно и се оставя да шупне. Аз нямах прясно мляко и използвах 1 ч.ч. кисело мляко и 1 ч.ч. вода, като работих по същата технология. След като е шупнала маята се добавя предварително пресятото брашно и се омесва меко тесто. Добавя се нарязания босилек и се доизмесва с олиото. Оставя се да втаса около час.


През това време си подгответе соса и продуктите за плънката. На котлона загрейте зехтина, сложете нарязания чесън леко да се задуши да си пусне аромата. Добавете доматения сок и оставете да къкри, докато се сгъсти. След като се изключи котлона добавете босилека, солта, захарта ( слагам я, за да убие киселия вкус на доматите). По желание добавете или пък заменете с други подправки. Нарежете колбаса, чушката и киселите краставички, а кашкавалът настържете.
След като втаса тестото го размесете хубаво и разточете кръг. Намажете обилно със соса и наръсете с останалите продукти. Завийте на руло и нарежете по следния начин:



Подредете в тава и печете в предварително загрята фурна до готовност. Аз пекох около 10-15 минути и след това покрих с фолио, за да се допече. Не казвам време, защото зависи от фурната. Това е! Моята по-различна пица е готова за нападане. :))))))))







неделя, 2 ноември 2014 г.

Торта "Бяла нежност"



След дълго затишие е време за публикация. Дали е затишие преди буря, или след буря и аз още не знам. Поводът е моят 22-ри рожден ден. Исках да направя лека и нежна торта с бял шоколад. Е, получи ми се, смея да твърдя нескромно! Плътен блат, пухкав, мек крем с маскарпоне и стърготини черен шоколад, контрастиращи на крема. Богатство на вкусове в една хапка от тази бяла магия.


Отплеснах се твърде много (както винаги) и забравих да спомена, че блогът ми на 30.06.2014 навърши своята една година. За тази една година не бях достатъчно постоянна към своето творение, но си обещавам през следващата да поправя това и да вдъхновя повече хора да творят в кухнята. С един куршум- два заека, така де с една торта-два повода.




Необходими продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. захар                                           
3/4 ч.ч брашно
50 гр разтопен бял шоколад
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:
1 и 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
1 опаковка маскарпоне (250 гр)
1 крема сирене (125 грама)
350-400 грама бял шоколад





За декорацията:

50 грама натурален шоколад
какао за поръсване








 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Подгответе съда за печене-форма с диаметър 22см, като я застелете с хартия за печене. Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното, което е предварително пресято и към което е добавен бакпулвера. Прибавете и разтопения бял шоколад. Печете в загрята фурна на 180°C за 20-25 минути. Охладете готовия блат и през това време направете крема.
Загрейте сметана и добавете начупения шоколад, разбъркайте до хомогенна смес. Изберете качествен шоколад, за да се получи добре крема. Охладете шоколадовия ганаш и през това време разбийте маскарпонето и крема сиренето. Смесете ганаша и сирената и излейте във формата върху добре охладения блат. Оставете няколко часа ( най-добре едно денонощие) в хладилника. На следващия ден декорирайте тортата. Моята торта е декорирана с шоколадови стърготини, които са направени като на тази снимка.


Отгоре поръсих малко какао и това е! Насладете се на нежността и не забравяйте, че забраненото е най-сладко! :)))))))))))))))