понеделник, 24 февруари 2014 г.

Еклери и еклерова торта

Крем, мнооооого крем, мек шоколадов ганаш и леко, пухкаво тесто, което се топи в устата... Напълни ли се устата ви със слюнка? Ех! Еклери!
От доста време не бях правила някаква по-засукана торта, нямаше повод, но пък имах времето и най-вече желанието за едно такова сладко предизвикателство. Вярвам, че повечето няма да устоят и веднага ще запретнат ръкави. Ето и рецептата:




за еклерите:
250 мл вода
75 гр масло
154 гр брашно
4 яйца

Слага се водата с маслото в тенджерка. След като се стопи маслото се добавя брашното и се бърка докато сместа не започне да се отлепва от стените. Изчаква се да изстине сместа и се добавят яйцата едно по едно, бърка се до хомогенна смес. Слага се в пош и се шприцова на хартия за печене. Пекат се до зачервяване на 160°C с вентилатор. От еклерите излизат доста като брой, зависи и каква големина ще ги направите, аз направих някои като хапчици, за да вложа в тортата, а другите бяха с традиционната издължена форма. Тези, които не вложих в тортата, просто потопих в шоколадовия ганаш и сервирах. :))))


за крема: С част от крема напълних еклерите, 
 а с останалата сглобих тортата.


около 1 литър мляко
(около 200 мл се използват за смесването с нишестето)
1 пакетче нишесте ванилия
3 жълтъка
10 с.л. захар
2 ванилии
1 бучка масло
Аз добавих и 2 бели шоколада
Млякото се загрява. Разбиват се жълтъците със захарта, отделеното мляко и ванилиите. Добавя се на тънка струйка и се бърка до сгъстяване. Добавя се бучка масло и шоколада, начупен на парчета. Оставя се да се охлади и се пълнят еклерите.
Към останалия крем се добавят 1 кофичка (400гр) заквасена сметана, 2 желатина.
за блата:
4 яйца
4 с.л. брашно
4 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер /1/2 пакетче/




 Приготвяме блата. Отделяме белтъците на яйцата, смесваме ги със захарта. Разбиваме с миксер до получаване на пухкава пяна. Добавяме предварително смесените и пресети бакпулвер и брашно, рабъркваме с шпатула добре и накрая слагаме жълтъците. В тава с диаметър 24 см поставяме хартия за печене. Изсипваме тестената смес и я печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 18-20 мин.Изключва се фурната и при полуотоворен капак блата се оставя за 20-30 мин  преди да се извади и изстине напълно. Това е важно, за да не спадне.


за ганаша:
250 мл течна сметана
200 гр натурален шоколад
100 гр млечен шоколад

Сметаната се кипва и се сваля от котлона. Добавя се шоколада и се разбърква.

 






Сглобяване на тортата:
Слага се блат, намазва се обилно с крем, подреждат се еклери да запълнят формата, налива се още крем и се покрива с втория блат. Намазва се с останалия крем и се оставя за няколко часа в хладилник да стегне. Прави се ганаша и леко се охлажда, тортата се поставя на решетка и се залива обилно с шоколада. Оставя се да се стегне за една вечер в хладилник, за да може да поемат и еклерите хубаво от крема.
На следващия ден се залива с останалия затоплен ганаш и се декорира по желание, аз направих карамелен борд и постачих една орехова ядка в средата.

Отнема доста време за приготвяне, но определено си струва всички усилия! :)))