събота, 30 ноември 2013 г.

Чийзкейк с боровинки

Много сирене, хрупкав блат и сладко от боровинки.... :)











Необходими продукти:
200 гр чаени бисквити
150 гр масло
250 гр крема сирене
400 гр извара (кашкавалена)
200 гр заквасена сметана
4 яйца



4 с.л. брашно
1 1/2 ч.ч захар
2 ванилии
1 бурканче сладко от боровинки




 

Начин на приготвяне:
Начупете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло. Запечете леко в предварително загрята на 180°C фурна. През това време направете сместа за чийзкейка- разбийте яйцата със захарта, ванилията, крема сиренето, изварата и заквасената сметана. Добавете брашното. Изсипете при запечените бисквити и допечете до порозовяване. Не се притеснявайте, ако ви се вижда леко течно в средата. Охладете и намажете със сладкото от боровинки. Оставете поне една нощ в хладилника и... НАПАДАЙТЕ!





събота, 9 ноември 2013 г.

Чийзкейкчета с бисквити "Орео"

Идеята ми дойде от тук  http://www.gotvetesmen.com Но тъй като никога не спазвам дословно рецептите, ще си позволя да публикувам рецептата със своите промени. :)



Необходими продукти:
                                                   За декорация:
175 г PHILADELPHIA Light (1 опаковка)                    боров мед
2 пакетчета крема сирене                                                 цветни захарни пръчици
75 г пудра захар
2 средноголеми яйца
12 бисквити "OREO"








 Затоплете фурната до 180 C.Разбийте крема сиренето и Philadelphia-та със захарта в голям съд, докато се получи гладка смес. Добавете яйцата. Поставете по една бисквита на дъното на всяка хартиена форма за кексче, поставена във формата за мъфини.Излейте разбитата смес. Печете около 18-20 минути или докато се изпекат. Охладете и поръсете с меда и захарните пръчици. По-вкусни са на следващия ден, както всеки чийзкейк. :)




Баница със сладко

Така или иначе съм набрала скорост, значи е време и за още една рецепта :D
Баницата, която ще споделя, научих от една много мила жена. Тя беше готвачка в хотела, в който работех и винаги успяваше да ме изненада с нещо ново. На практика правеше от нищо нещо- с почти никакви продукти- изумително вкусни неща. Такава е и дефиницията на дядо ми за готвач: "Всеки може с много продукти, направи нещо хубаво с почти нищо". Донякъде е прав, защото тогава работи фантазията и се простираш според "чергата". И пак се поувлякох. Да си дойдем на ... баницата :D



Необходими продукти:
кори за баница-1 пакет (Белла)
сладко-1 бурканче (800гр.) вкусът е по желание
Сироп: захар-500гр. и вода-700мл


 





 
Вземете 2 кори и намажете обилно със сладко в долната част. Навиййте на руло и така докато свършат всички кори. Поставете в предварително намаслена тава. Нарежете на парчета и печете до златисто в предварително загрята фурна.Сиропът се слага да поври, докато не се вгъсти.Топлата баница се залива със студения сироп. При сервиране се поръсва с пудра захар.






Soul cakes






Продължавам поредицата вдъхновения с нар. :) Поредното такова е по случай моя 21 рожден ден. Реших сама да приготвя почерпката за празника. Като, признавам си, май попрекалих с бройката- изпекох 70 кексчета :D
Много се харесаха, а както в повечето случаи при мен- беше пълна импровизация. Името дойде от един мой колега от специалност "Туризъм", за което много му благодаря. Хем стана техен кръстник, хем това беше огромен комплимент за мен. :) 







Необходими продукти: ( за около 35 малки кексчета или 12-15 големи)
125 гр краве масло
2 яйца
150 гр захар 
250 гр брашно 
2 ч.л бакпулвер 
100 мл прясно мляко
2 ванилии
1 нар (1/2 за в тесото, 1/2 за декорация)
2бр.бял шоколад
4-5 лъжици кисело мляко



Разбийте маслото с яйцата и захарта(маслото е на стайна температура). Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към яйцата.Прибавете млякото, ванилията и отделените зрънца нар. Напълнете предварително застланата с хартиени формички форма за мъфини (за малки или големи мъфини). Печете на 180 градуса до готовност. През това време разтопете на водна баня белия шоколад с няколко бучици масло. Оставете да се поохлади и прибавете киселото мляко. Бъркайте докато стане гладка смес. Потопете хубаво всяко кексче (предварително охладено) в сместа и декорирайте със зрънце нар.
Сега е време да се насладите на страхотния вкус на кексчето за Вашата душа!









Салата с нар и синьо сирене


Обичам да получавам подаръци! Че кой не обича?!? Особено обичам да получавам домашни продукти като подарък. Последният такъв беше една торба с домашен нар или както е разпростренено по нашия край "калинки". Е, няма такова удоволствие, честна дума! Толкова много се зарадвах, като чух думите : "Едни калинки те чакат. "
Не бях яла нар от детските си години и веднага щом се прибрах с торбата с чудния дар си обелих един и го изядох с голям кеф. (Пеейки си песничката "Две калинки". :D И аз не знам каква е тази асоциация?!?!) С другите нарове приготвих няколко салати, крамбъл и мъфини.

Идеята за тази салата дойде спонтанно. Реших да експериментирам в комбинацията на синьо сирене и нар. Резултатът беше празна чиния за секунди :D

Необходими продукти:                




1/3 нар
50 гр. синьо сирене
1 филия хляб (за крутоните)
50 гр. свинско филе
4-5 листа китайско зеле

за дресинга:
2-3 с.л. олио/зехтин
лимонов сок на вкус
соев сос






Филията хляб се нарязва на кубчета,овкусява се според вкуса. Аз сложих няколко капки соев сос, домашна шарена сол, малко зехтин и запекох във фурната за 5-6 минути. Зелето се накъсва на едри късове и се овкусява с дресинга. Отгоре се поръсва с нара, синьото сирене, късове филе и готовите крутони.
Нищо особено, но много вкусно! :)