понеделник, 8 юли 2013 г.

Мусака от тиквички

Правя тази мусака винаги, когато има пресни тиквички вкъщи. Обикновено слагам повече, но сега имаше само две малки тиквички, така че използвах това , с което разполагам. Искам да уточня, че са домашно производство. Тати, благодаря :)
























Няма точно пропорции и продукти, винаги импровизирам. Все пак това са основните съставки:


тиквички, в случая са 2, но с 3-4 ще стане още по-добре (колкото повече, толкова повече :D)
2 стръка пресен лук
1/2 глава стар лук
1-2 скилидки чесън
2 моркова
1 домат
2 1/2 ч.ч. ориз (ако тиквичките са повече- може да се намали до 2 чаши)
олио
копър
поправки по избор (копърът е задължителен!)

за заливката:
3 яйца
3 с.л. брашно
100 мл олио
2 ч.ч. прясно мляко (може да се замени и с кисело)
сол


В тиган се загрява олио/зехтин. Добавят се нарязаният наситно лук и наситненият или настърган морков. Задушават се до омекване. Прибавят се тиквичките, нарязани на кубчета.Добавя се доматът. След като поомекнат тиквичките се прибавя почистеният и измит ориз. Запържва се докато стане прозрачен. Прехвърля се в тава. Налива се вода или бульон ( ако е домашен още по-добре). Ще си призная, че използвах кубче :) По принцип златното правило при ориза е 3 чаши вода на 1 чаша ориз, но тъй като тиквичките съдържат доста вода, намалих количеството (за 2 и 1/2 ч.ч. ориз сложих 6 1/2 ч.ч. вода). Добавят се подправките и се слага се в предварително загрята фурна. След като поеме водата, се приготвя заливката. В тенджерка се запържват 3 с.л брашно ( с връх) в 100 мл олио. Дръпва се от котлона и се добавя млякото. Бърка се докато стане на каша. Добавят се яйцата. Тази заливка ми е любима. Такава са я правили по столовете.

P.S. Д-р Терзийска, тази рецепта е специално за Вас. Добър апетит :)